2a TROBADA RBLS JOVES I TEATRE

per lonestar_admin

Els estudis indiquen que els adolescents que participen en activitats culturals en el lleure prenen consciència de la realitat personal, comunitària i social, ja que són espais que fomenten la reflexió i l’esperit crític. El teatre és transformador.

La 2a Trobada RBLS Joves i Teatre proposa dues jornades professionals plantejades com sessions de treball centrades en la normalització del teatre per a joves a Catalunya.

 

NORMALITZACIÓ DEL TEATRE PER A JOVES: MODELS INTERNACIONALS

15 D’OCTUBRE, 2018, d’11 a 14 h i de 18 a 20 h

Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona (Pl. Margarida Xirgu, s/n, 08004 Barcelona).

ENTRADA GRATUÏTA

Jornada matí, Sala Scanner, d’11 a 14h.

Trobada amb pedagogs teatrals d’Alemanya i Itàlia i altres professionals especialitzats en teatre i joves. La intenció és que uns i altres donin claus per aconseguir la normalització de què parlàvem abans: Alemanya ha desenvolupat programes que haurien de ser un model per a la resta d’Europa; Itàlia, amb una realitat més propera a la nostra, ha iniciat ja aquest camí cap a la reivindicació del teatre per a joves com a eina educativa i de creixement personal i cultural. A través de la seva experiència, els ponents, impulsors de projectes i festivals centrats en públic adolescent i jove, ens poden indicar la via per avançar en aquest sentit.

Per aquesta raó, i tot i que la jornada estarà oberta a tothom que hi vulgui participar, convocarem molt especialment representants i tècnics d’institucions que puguin recollir de primera mà la informació dels ponents.

Ponents convidats

Jürgen Zielinski, director artístic del Theater der Junge Welt (Leipzig) des del 2002 i un dels productors de teatre juvenil més reconeguts a Alemanya. Va fundar i gestionar la secció de teatre infantil i juvenil del Landestheater (teatre estatal) a Tubingen, el teatre juvenil Kampnagel international theatre workshop a Hamburg, va treballar durant sis anys a l’equip d’ASSITEJ (Associació de Teatre per  a la Infància i la Joventut) i ha estat membre de l’ITI (Institut Internacional del Teatre) des de 2006.

Vanessa Unzalu-Troya, pedagoga teatral i coordinadora, des del 2008, del projecte P-14 del teatre Volksbühne de Berlín, que ofereix als joves de més de 14 anys la possibilitat de dedicar-se al teatre dins d’un entorn professional.

Francesco Lovati, director artístic i coordinador del Milano Playwriting festival de Milà. Projecte d’escriptura teatral on els adolescents i joves en són els creadors i protagonistes i treballen en col·laboració amb dramaturgs d’Itàlia i del Regen Unit.

Cristina Cazzola, directora artística del festival SEGNI New Generations festival (Màntua – Itàlia) i impulsora de TEEN Ambassadors Across Europe, un projecte europeu que reuneix diversos socis especialitzats en les arts escèniques dedicades a públic jove. Té l’objectiu de generar un públic jove actiu, augmentar-ne la presència i millorar-ne la implicació i l’esperit crític.

Trobada moderada per Juan Carlos Olivares, crític teatral i membre de Recomana.cat, i Antonio Morcillo, dramaturg i director teatral.

 

Jornada tarda, Sala Plató, de 18 a 20h.

Presentació del volum Dramatúrgia alemanya contemporània. Teatre jove, coeditada per l’Institut del Teatre i Comanegra.
Lectura dramatitzada de l’obra Qüestió d’honor [Ehrensache], de Lutz Hübner, inclosa dins el volum, a càrrec dels alumnes d’interpretació de l’Institut del Teatre, Oriol Curriu, Eloi Gómez, Marta Niell, Sara Palomo i Gerard Vidal. Direcció: Antonio Morcillo.
Conversa amb l’autor Lutz Hübner conduïda per Jordi Auseller, editor del volum.

 

Per a més informació:  Antonio Morcillo:  coordinacio@rbls.cat

INSCRIPCIONS

 

——————————————————————————————-

 

TEATRE PER A JOVES. CREACIÓ DE CIRCUIT

16 D’OCTUBRE, d’11 a 14 h

Fundació SGAE Catalunya (Pg. de Colom, 6, 08002 Barcelona).

ENTRADA GRATUÏTA

Un dels grans obstacles que troben les companyies de teatre jove a Catalunya és la inexistència de circuits que els permetin rodar els seus espectacles. Han de confiar en l’afinitat que els programadors (privats, municipals) sentin envers el teatre adreçat a públic adolescent i jove per aconseguir moure els seus treballs, sempre de manera molt puntual.

Aquesta situació comporta:

  1. Que companyies i artistes interessats en aquesta franja de públic acabin renunciant-hi i centrant-se en un tipus de creació que pugui entrar més fàcilment a les sales
  2. Que les que perseveren, trobin serioses dificultats per mostrar la seva feina, més enllà de festivals i mostres especialitzades
  3. Que, fruit d’aquests entrebancs, el teatre per a joves deixi de tenir interès per a creadors/ores professionals i quedi relegat a l’òrbita no professional.

La creació d’un circuit d’exhibició d’espectacles per a joves és un dels grans clams del sector. És per això que RBLS vol centrar la segona trobada professional en aquest tema. La intenció, però, no és organitzar una taula rodona per parlar-ne i prou: una vegada més, el propòsit és remoure el problema per trobar-hi una solució. En aquest sentit, proposem a Fundació SGAE Catalunya ser la seu d’un grup de treball que doni una empenta a la creació d’un circuit de teatre jove a Catalunya. La primera reunió d’aquest grup de treball tindria lloc el 16 d’octubre, dins el marc RBLS 2018, i congregarà, una vegada més, tècnics d’institucions, programadors i responsables de teatres, agents educatius, associacions i fundacions culturals que treballen l’àmbit jove, etc. Gent amb idees a aportar i la capacitat d’aplicar-les pràcticament.

Amb la participació, entre d’altres, de:

Pep Farrés (Mostra d’Igualada), Sílvia Duran (Àrea Públics ICEC Dept. Cultura Generalitat), Joan Morros ( Associació Cultural el Galliner / Butaka Jove Manresa), Joan Roura (Premi BBVA Teatre / Manlleu Actua), Abigail Ballester (TTP Associació Teatre per a Tots els públics), Isabel Arias (Fundació Xarxa/ ButakaTeatreJove), Antonio Gómez (Aula de Teatre de Lleida), Cristina Navarro (Aula de Teatre de Mataró), Clara Cols (Sala Flyhard), Anna Molins (Circuit Gaudí), Isabella Pintani (Sala Fènix) i representants d’ADETCA, del CoNCA, de Barcelona Districte Cultural, d’Òmnium Cultural, del Jove Teatre Regina, de Teatres Amics, de la Diputació de Barcelona, tècnics de cultura i joventut, companyies, programadors i altres professionals que puguin aportar els seus coneixements i experiència a la creació d’un circuit de teatre jove.

Per a més informació: Clara Matas:  professionals@rbls.cat

INSCRIPCIONS

Aquest web fa servir cookies per millorar la teva experiència. Assumim que et sembla bé, però pots negar-t'hi si ho vols. Acceptar Llegir més

es_ESEspañol