Home COMUNITAT RBLS · Teatre comunitari amb adolescents i joves

COMUNITAT RBLS · Teatre comunitari amb adolescents i joves

by lonestar_admin
si ets responsable de programació d’una sala teatral o festival, professional i creador d’arts escèniques, mitjà de comunicació, tècnic i responsable de institucions públiques i vols assistir a la jornada “Teatre Comunitari amb adolescents i joves”

Dimarts 5 de novembre de 2019, de 15.30 a 19 h
Teatre Tantarantana · Àtic 2
 
La conjuntura econòmica i social dels darrers anys ha empès molts creadors i creadores, companyies i institucions a desenvolupar projectes comunitaris que contribueixin a la transformació social. Des de RBLS volem fer visibles els grans beneficis que els projectes escènics comunitaris reporten a nois i noies que tot just han entrat a l’adolescència. Mirarem també de trencar amb la idea que el teatre comunitari no té en compte el vessant artístic i de valorar la programació d’aquests projectes al circuit de teatre professional, entre altres objectius. La intenció d’aquesta trobada és que els/les assistents rebin informació útil i pràctica per entrar en el teatre comunitari o aprofundir en els seus coneixements.

 

15-15.10 h Recepció assistents

 

15.15 h Presentació. Teatre comunitari en el segle XXI
El teatre comunitari ha evolucionat significativament els darrers quinze anys. Ja no es circumscriu únicament al treball amb col·lectius en situació de vulnerabilitat social, sinó que s’ha obert a comunitats més àmplies i diverses, a temàtiques de tota mena i, sobretot, a formats artístics que en potencien la càrrega de denúncia o de reflexió.
Thomas Louvat va ser director artístic de TRANSFormas. Director artístic de VULNUS, arts vives i recerca, i dinamitzador de programes culturals i comunitaris del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, Louvat traçarà un mapa del teatre comunitari actual i ens introduirà en les seves tipologies.

 

15.30 h Teatre fòrum, una eina per treballar problemàtiques socials
amb Jordi Forcadas, director artístic de Forn de Teatre Pa’Tothom, Magalí Permanyer, cofundadora de Nus Teatre, i Natàlia Garcia, educadora social i col·laboradora a ImpactaT
La tècnica de teatre social creada per Augusto Boal fa cinc dècades continua sent vàlida per fer reflexionar el públic sobre conflictes socials i apel·lar-lo perquè participi activament en la seva solució. En aquesta taula rodona es donaran claus perquè el Teatre Fòrum provoqui un efecte transformador real en adolescents i joves.

 

16.15 h  La creació, al centre del procés
Amb Eugènia Delgado, directora de Plàudite Teatre; Jairo Jiménez, de la Fundación Secretariado Gitano, i Josep M. Mestres, director d’escena, en representació del projecte Freiraum Barcelona/Madrid del Goethe-Institut Barcelona i La Joven; i Marta Galán, dramaturga i creadora.
Encara hi ha qui opina que els projectes de teatre comunitari no tenen cura de la creació ni de la qualitat artística, sinó que pertanyen a l’àmbit estrictament social. És una visió antiquada, ja que cada cop és més habitual posar la creació al centre del procés. A través de l’experiència de professionals de la creació escènica coneixerem els beneficis de la pràctica artística en el teatre comunitari amb adolescents i joves.

 

17.00 h Grups auto-organitzats, centres escolars i educadors/ores: receptes per realitzar un projecte
Amb Carles Giner, director d’EN RESiDÈNCiA, Mercè Mariné, representant de l’Observatori de les Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre i Alejandro Santaflorentina, coordinador del projecte A Tempo.
Molts centres educatius i grups joves es mostren interessats en la creació artística per al creixement cultural, social i personal d’adolescents i joves. En general, necessiten l’assessorament o el guiatge de companyies i creadors/es professionals per desenvolupar aquests projectes. Aquesta xerrada oferirà indicacions per desenvolupar projectes de la manera més autònoma possible.

 

17.45 h Programació de teatre comunitari
Amb Ferran Murillo, director del Teatre Tantarantana, Beatriz González Magadán, ajundant de direcció d’Oi néoi, i un/a representant de l’Antic Teatre
L’alt nivell de qualitat artística que tenen alguns projectes comunitaris han seduït darrerament festivals i teatres professionals. Dos d’aquests teatres exposaran els criteris que apliquen a l’hora de programar o engegar processos de creació comunitària i compartiran la seva experiència amb responsables de sales de tot el territori.

 

18.15 h torn de preguntes, consultes i debats
19 h comiat
 
19.30 a 21 h, Teatre Tantarantana · Baixos 22
 
19.30 h Presentació resultat Què és la felicitat?, del projecte Freiraum Barcelona/Madrid, amb equip artístic i alguns dels protafonistes
20 h Presentació  Oi Néoi (Els nous), d’Albert Tola i Constanza  Brnčić
20.30 h Conversa amb els participants en aquestes creacions.

 

Amb la col·laboració de 

caCatalà