COMUNITAT RBLS · Teatre comunitari amb adolescents i joves

si ets responsable de programació d’una sala teatral o festival, professional i creador d’arts escèniques, mitjà de comunicació, tècnic i responsable de institucions públiques i vols assistir a la jornada “Teatre Comunitari amb adolescents i joves”

Dimarts 5 de novembre de 2019, de 15.30 a 19 h
Teatre Tantarantana · Baixos 22

La conjuntura econòmica i social dels darrers anys ha empès molts creadors i creadores, companyies i institucions a desenvolupar projectes comunitaris que contribueixin a la transformació social. Es tracta, tot sovint, de projectes vinculats a les arts (escèniques, plàstiques) que donen eines a les persones participants –pertanyents a col·lectius vulnerables– per transformar el seu entorn immediat. Aquests projectes han estat objecte de jornades de formació i de debat que han abordat el treball comunitari des d’una perspectiva àmplia, sense centrar-se només en un dels col·lectius que se’n beneficien.

Des de RBLS volem fer visibles els grans beneficis que els projectes escènics comunitaris reporten a nois i noies que tot just han entrat a l’adolescència. La intenció d’aquesta trobada, igual que en anys anteriors, és que els/les assistents puguin rebre informació útil i pràctica per entrar en el teatre comunitari o aprofundir en els seus coneixements. Proporcionar-los eines per dur-lo a terme.

Destinataris/àries: Responsables de programació de sales teatrals i festivals, professionals i creadors d’arts escèniques, mitjans de comunicació, tècnics i responsables de institucions públiques i totes les persones interessades en la creació artística comunitària amb adolescents i joves.

Jornada

15-15.20 h. Recepció assistents

15.30 h. Presentació ‘Teatre comunitari en el segle XXI’, amb Thomas Louvat

No només la societat, sinó el mateix Teatre Comunitari, ha evolucionat significativament els darrers quinze anys. El Teatre Comunitari del segle XXI no es circumscriu únicament al treball amb col·lectius en situació de vulnerabilitat social, sinó que s’ha obert a comunitats més àmplies i diverses (amb barreja de perfils, com passa al teatre intergeneracional), a temàtiques de tota mena i, sobretot, a formats artístics que potencien la càrrega de denúncia o de reflexió dels projectes i resulten més satisfactoris tant als participants com al públic.

Thomas Louvat va ser director artístic de TRANSFormas. Actualment és director artístic de VULNUS, arts Vives i recerca, i dinamitzador de programes culturals i comunitaris del Pla de Barris, Ajuntament de Barcelona, traçarà un mapa de l’actual teatre comunitari i ens introduirà en les tipologies que han anat fixant-se.

15.45 h. Teatre fòrum, una eina per treballar problemàtiques socials, amb Nus Teatre, entre d’altres

La tècnica de teatre social creada per Augusto Boal fa cinc dècades continua sent vàlida per fer reflexionar el públic sobre conflictes socials i apel·lar-lo perquè participi activament en la seva solució. Diverses entitats exposaran les seves experiències, tot donant les claus perquè el Teatre Fòrum provoqui realment un efecte transformador en adolescents i joves.

16.15 h. La creació, al centre del procés, amb el Goethe Institut, entre d’altres

El Goethe Institut ha realitzat tallers teatrals al voltant de la qüestió “Què és la felicitat?” que han desenvolupat dotze nois i noies gitanos en els centres de Madrid i Barcelona al costat de La Joven (projecte de referència en teatre fer per/per a joves arreu de l’Estat) i dirigits pels directors d’escena Josep Maria Mestres i Laura Rubio i el coreògraf Andoni Larrabeiti. A partir de reflexions sobre la seva idea de la felicitat els artistes i els joves participants han donat una resposta a la pregunta que titula el taller. Per a això s’han basat en les seves experiències personals i inquietuds a través de la música, el ball i la improvisació teatral.

El projecte s’ha representat a Madrid i a Berlín i es presenta a Barcelona en aquesta jornada.

17 h. Grups autoorganitzats, centres escolars i educadors/ores: receptes per realitzar un projecte 

Centres educatius es mostren cada vegada més interessats en la creació artística per al creixement cultural, social i personal d’adolescents i joves. En general, necessiten l’assessorament o el guiatge de companyies i creadors/es professionals per desenvolupar aquests projectes. També grups joves amb inquietuds per les arts en viu necessiten aquest assessorament per tirar endavant espectacles, concerts o altres iniciatives artístiques. Aquesta xerrada els oferirà indicacions per desenvolupar projectes de la manera més autònoma possible.

17.45 h: Programació de teatre comunitari. Amb representants del Tantarantana i del Teatre Lliure

L’alt nivell de qualitat artística que cada vegada més tenen alguns projectes comunitaris els han fet seductors per als teatres professionals. El Teatre Nacional de Catalunya acull enguany, per segon any consecutiu, l’estrena un projecte de creació escènica comunitària realitzat en col·laboració amb el programa de “la Caixa” Art for Change, que enguany compta amb la participació de la Nau Ivanow; el Teatre Tantarantana desenvolupa des de fa 10 anys el projecte PI(È)CE de teatre comunitari, el resultat dels quals ha arribat a festivals com el Grec… El Tantarantana parlarà de l’oportunitat i la conveniència de programar teatre comunitari en temporada regular, juntament amb el Teatre Lliure, que aquest any no només ha acollit presentacions d’EN RESiDÈNCiA d’altíssima exigència artística, sinó que ha inclòs al seu programa propostes com Càsting Giulietta, amb direcció de Juan Carlos Martel Bayod, director artístic del Lliure.

La seva experiència es compartirà amb responsables de teatres i festivals de tot el territori per esperonar la programació de creacions comunitàries.

18.15 h. Torn de preguntes, consultes i debats

19 h. Comiat

La jornada es tancarà amb una representació d’OI NÉOI (ELS NOUS), d’Albert Tola i Constanza Brnčić (20 h, Baixos 22) + una conversa amb l’equip creatiu i participants en la creació.